perjantai 9. maaliskuuta 2012

Kohteliaisuuksia costaricalaisittain...

... ja muita "luonnearvioita" paikallisista.

Viimeistään dts alettua aloin huomaamaan sellaisen asian, että nämä paikalliset eivät oikein pidä confrontoimisesta(anteeksi tämä fingelska, en oikein tiedä hyvää suomennosta tähän). Asenteena täällä on "Pura Vida"(kirjaimellisesti "puhdas elämä", mutta tarkoittaa sellaista hakuna matata meininkiä), eikä viitsitä alkaa nipottamaan toisille suoraan, vaan mieluummin valitetaan jollekin toiselle, joka ehkä voisi asiasta mainita toiselle tai sitten vain höpistään selän takana.

Tästä Sallalle mainitessani hän kuitenkin sanoi, että täällä ihmiset ovat kyllä hyvinkin suoria toisilleen, jopa liiallisuuksiin asti.

Nyt olen ymmärtänyt, että molemmat pitävät paikkaansa. Paikallisten kohteliaisuudet kielivät ei-niin-hienovaraisesta suoruudesta:

"Ootpa kyllä tosi väsyneen näköinen!"

"Ai vaan 28 ? Mä luulin sua kyllä paaaaljon vanhemmaksi!" (Tää tais kyllä olla Argentiinassa, mut lattarimaa sekin)

Minua veljelleen esiteltäessä ystäväni Nanan isä: "Tämä Laura on niinkuin toinen äiti meidän Nanalle" Minä: "Kröhöm, miten olis vaikka isosisko mieluummin, meillä on kuitenkin vain 4 vuotta ikäeroa."

"On tainnut ruoka maistua?" ja muita vastaavia voisi saada kuulla, vaikkei tää nyt onneks ole henk.koht kokemus(vielä).

Nana osti itselleen yksinkertaisen, ja kauniin hääpuvun, ja sai sitten kuulla siitä oman- että kihlattunsa suvun naisilta: "Mut se on niin yksinkertainen!" "Sulla ei varmaan ollut rahaa ostaa kunnon pukua, minäpä teetän sinulle kunnollisen" (täällä kun muodissa on vieläkin 80-90-luvun kermakakkuhörhelöpuvut mahdollisimman monella satiinitekokukalla. No, makuasioista ei voi kiistellä. Ainiin, paitsi nää suvun naiset tietenkin voi, jos kyse on yksinkertaisesta ;) )

Kyllä nämä ihmiset ovat kohteliaita, mutta välillä tuntuu, ettei heidän kohteliaisuudet ole aivan loppuun asti mietittyjä.


Toisin sanoen, suorat kommentit ja naurut toisen ulkonäöstä, lihavuudesta, huonosta huumorintajusta tulevat paikallisilta helposti, mutta kun kyse on nimenomaan confrontoimisesta, silloin laitetaan suut suppuun ja ollaan ihan vaan että pura vida.

Ota näistä sitten selvää :D

2 kommenttia:

Allu kirjoitti...

No on se vähän haastava suomalaiselle;) Voin vaan kuvitella tilanteita..Brasseissa on samaa menoa. Haleja Lapista Lamuloilta

Allu kirjoitti...

No voi vileda. Samaan törmäsin Brasseissa ja eihän se aina ollu ihan kivvaa..Konrontoinnissakin kun tykkäsivät puhua koko ryhmälle vaikka kaikki ties ketä se tarkotti..Me no like it! Haleja Lapista Lamuloilta<3